Nieuwsblad Tuin

Inhoud syndiceren Het Nieuwsblad : Life
Het Nieuwsblad : Life
Bijgewerkt: 19 uren 50 min geleden

Hoe leer je hen het tutje af? Mama's vertellen hoe zij het deden

14 juni, 2019 - 10:25

Pijnlijk ironisch is het, dat je mogelijks u-ren (da-gen!) hebt geprobeerd om je kleine, troostzoekende baby een fopspeen aan te smeren om dan een paar jaar later hemel en aarde te moeten bewegen om al die kleine ondingen weer uit je huis te krijgen. Want een écht verstokte tutjesverslaafde blijkt – nu ja – écht verslaafd. Omdat ze ‘afbouwen’ al heeft geprobeerd (enkel ’s nachts, enkel in de auto) en ook dat plan wegens zeer vermoeide einde-van-het-schooljaar-kleuter dreigt te mislukken, vraagt journaliste Rien de Mey, mama van Matilda (3) en Waldo (1) ons mamapanel om raad. Hoe geraakten hun kinderen van de tutjes af?

Voor het eerst meer kinderen zónder getrouwde ouders: “Meer kans dat samenwonenden uiteengaan”

14 juni, 2019 - 02:00

Verliefd, verloofd, getrouwd, kindjes: het traditionele patroon is definitief van de troon gestoten in Vlaanderen, blijkt uit cijfers van Kind en Gezin. Minder dan de helft van de baby’s en peuters in Vlaanderen groeit nog op bij getrouwde ouders. “Een logische evolutie”, zegt socioloog Dimitri Mortelmans (UA). “Al is er bij samenwonenden meer kans dat het koppel uit elkaar gaat.”

Nieuwe studie toont aan: huidig lief lijkt op vorige partner

12 juni, 2019 - 14:21

Dat je huidig lief even avontuurlijk - of net een even grote huismus - lijkt als het vorige, is geen toeval. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat we steeds op hetzelfde type vallen. Niet enkel fysiek, maar ook op het gebied van persoonlijkheid.

Slapen met het licht aan is niet goed voor de lijn

12 juni, 2019 - 12:53

Een nieuwe Amerikaanse studie heeft aangetoond dat het voor vrouwen van middelbare leeftijd en ouder niet zo’n goed idee is om te slapen met een licht, nachtlampje of de televisie aan. Het zou namelijk de kans op overgewicht en obesitas doen toenemen.

OPROEP. Hoe organiseer jij de zomervakantie met kinderen?

12 juni, 2019 - 08:27

De kinderen kijken er naar uit, maar voor werkende ouders is de zomervakantie vaak meer puzzelen dan ontspannen. Wij willen graag weten hoe jij het opgelost krijgt?

Weg met pap, hier met die brokjes: steeds meer ouders laten baby zélf eten

11 juni, 2019 - 05:00

Geen pap meer inlepelen, maar je baby vanaf zes maanden zelf aan brokjes laten knabbelen. Die methode – het zogenaamde baby-led weaning – is in opmars bij Vlaamse ouders. In die mate dat Kind & Gezin er nu ook aandacht aan besteedt in haar nieuwste brochure over babyvoeding. “Ouders die eraan beginnen, moeten zich wel goed laten begeleiden”, zegt woordvoerster Leen Dubois.

Pijn bestrijden? Doe jezelf pijn

11 juni, 2019 - 02:25

Chronische pijn bestrijden met pijn, dat is waar het om draait in een nieuw Vlaams onderzoek. Want wat blijkt? Lage rugpijn heeft meer te maken met het hoofd dan met de rug. Het is dus kwestie van het brein te leren die foute signalen te negeren en te herprogrammeren.

Blond kind met blauwe ogen? Hogere factor smeren

11 juni, 2019 - 02:15

Drie keer meer gevallen van huidkanker in de jongste tien jaar. Met jonge kinderen als uitgesproken risicogroep: wie één keer zonnebrand opliep, draagt een leven lang een verhoogd risico mee. Met de zomersportkampen en waterpret in aantocht wordt daarom een nieuwe campagne opgestart. Eén die vooral (hoog)blonde kinderen met een bleke huid en blauwe of groene ogen extra wil zien smeren.

Van te veel piekeren tot een snurkend lief: dit kun je doen tegen veelvoorkomende slaapproblemen

10 juni, 2019 - 14:30

Heel wat Belgen worstelen tegenwoordig met slaapproblemen met verschillende oorzaken: een snurkende partner, te veel piekeren, wel slapen voor tv en niet in bed, slaapgebrek door onregelmatige uren, wakker worden bij het minste geluid en overdag doodmoe zijn en 's avonds klaarwakker. Slaapexpert Johan Verbraecken, verbonden aan de UZ Antwerpen, biedt voor elk van de problemen een mogelijke oplossing.

Hoeveel mensen rijden een scheve schaats? En kan een koppel dat te boven komen? Zes vragen over overspel beantwoord

10 juni, 2019 - 14:28

Kán het werkelijk ooit nog hetzelfde worden na overspel? En waaróm rijden mensen eigenlijk een scheve schaats? Kan dit op een bepaalde manier worden vermeden? Experts leggen uit.

Hoe slank, dik, gezond of gelukkig je bent: dit dieet pakt het aan vanuit je darmen

10 juni, 2019 - 12:30

Je bent wat je eet. Of beter: wat je verteert. Want hoe je je voelt, wat je graag eet en hoe dik je bent, het begint allemaal in je darmen. Dat schrijft de Britse dokter en journalist Michael Mosley in zijn bestseller ‘Het Slimmedarmendieet’. "Bepaalde ‘slechte’ bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je zin hebt in bijvoorbeeld junkfood of suiker. Maar je kan die bacteriën uitschakelen."

Legaal flirten: zo stuit je niemand voor de borst

8 juni, 2019 - 02:25

Hoe legaal te flirten? Die vraag stelt prof. dr. Liesbet Stevens in haar gelijknamige boek, een gids voor mannen en vrouwen in het #MeToo-tijdperk. Welke openingszin vermijdt een man maar beter bij het verleiden? Mag hij een vrouw nafluiten op straat? En wat met pikante foto’s? Dit zijn de zeven tips van de gastdocent seksueel strafrecht aan de KU Leuven en adjunct-directeur bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

“Hoe ga ik verder na de dood van mijn vrouw?” Relatie­therapeute Rika Ponnet geeft advies

8 juni, 2019 - 02:00

“Mijn vrouw is een paar maanden geleden overleden na een lange ziekte. Wij waren 42 jaar samen, hadden een goed huwelijk, maar haar overlijden voelde wel als een verlossing. Vandaag denk ik veel aan toen we jong waren, ik koester onze foto’s en word overspoeld door gevoelens van liefde, maar ook lust als ik kijk naar haar jonge versie. Ik verlang ernaar om samen te zijn met iemand, ging al eens kijken op een datingsite, maar voel me dan schuldig tegenover mijn kinderen. Hoe ga ik hier het beste mee om?”

“Help, ik heb in een dronken bui gekust met een vriendin.” Onze seksuoloog geeft raad

7 juni, 2019 - 12:36

“Ik ben een vrouw van 41 en gelukkig single. Enkele weken geleden ging ik uit met vriendinnen. We hadden te veel gedronken en ik heb uitgebreid staan tongzoenen met een van hen. Voor zover ik het me herinner, vond ik dat wel fijn. Maar het heeft wel wat consternatie veroorzaakt. Zelf vind ik het ook maar vreemd. Ik heb niks tegen lesbiennes of bi’s, maar ik zie het niet bij mezelf. Ik heb me in heel mijn leven nooit echt aangetrokken gevoeld tot een vrouw. Moet ik hier iets van maken of was het gewoon alcohol?”

Zo krijg je stevige billen: onze fitcoach toont de beste oefeningen

7 juni, 2019 - 12:33

Een step-up is een veilige unilaterale (eenbenige) beenoefening. Je traint er vooral je quadriceps (de voorzijde van je bovenbeen) en je billen (je poep) mee. De hamstrings train je niet met deze oefening. Wel verstevig je ook je romp (core) en kan je balans beter worden.

Wat als de kinderen bij de grootouders alles mogen wat thuis niet mag? Deze mama’s geven tips

7 juni, 2019 - 12:02

Probeer je ze thuis vlijtig aan te leren dat wortelen ook tussendoortjes kunnen zijn, krijgen ze bij de grootouders een Magnum als ontbijt. Maar dat kan natuurlijk ook (schrappen wat niet past) een overdosis aan televisie/met glitterquotes bezaaide T-shirts/zure matten/fluoroze plastic attributen zijn. Om maar te zeggen: de kans zit erin dat de grootouders het een béétje anders doen dan jij. Hoe ga je daarmee om? Wat zien mama’s door de vingers en wat niet? Wat vinden ze geweldig en wat stoort hen mateloos? En gooien ze het op tafel of blijft het bij binnensmonds sakkeren? Het mamapanel, de grootoudereditie.

Mag je een collega nog zeggen dat die er goed uitziet? Mag je naar iemand fluiten? Legaal flirten doe je zo

6 juni, 2019 - 09:32

Liesbet Stevens, gastdocente seksueel strafrecht aan de KU Leuven en adjunct-directeur bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, weet alles over wat wettelijk niet mag op het vlak van seks en relaties. In haar boek Hoe legaal te flirten? zet ze de puntjes op de i. “‘Hey, schoon madammeke’, dat gaat nog. Maar ‘Hey, schoon tetten’...”

Moeite om af te vallen? Het is misschien de schuld van een oeroud gen

5 juni, 2019 - 14:09

Mag je eten wat je maar wil of kom je snel bij? Dat hangt volgens een nieuw onderzoek aan The University College London af van één bepaald gen, dat door de jaren op verschillende manieren is geëvolueerd.

Vanthilt naar hormonendokter om erecties te verlengen

5 juni, 2019 - 02:25

In zijn zoektocht naar de eeuwige jeugd brengt Marcel Vanthilt (61) een bezoek aan een controversiële hormonendokter. Die moet zijn leven verlengen, en als het even kan ook de duur van zijn erecties.

Beste nieuws van de dag: “Koffiedrinken kan geen kwaad. Je kan er zelfs meer van drinken dan aanbevolen”

4 juni, 2019 - 15:05

Koffie is niet zo slecht voor het hart als gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Een opluchting voor de honderdduizenden Vlamingen voor wie koffiedrinken een tweede natuur is. Meer nog: ook andere beschuldigingen aan het adres van het zwarte goud, zijn vals. “Je kan er zelfs meer van drinken dan aanbevolen”, zegt toxicoloog Jan Tytgat.